Гъбички по ноктите: Как да се предпазим?

 21/10/2022 2m, 20s

Лято, високи температури, изпотяване, плуване в морето, слънчеви бани на шезлонгите и на пясъка… Те са едни от най-благоприятните условия за придобиване на нови приятели, с които бавно ще се разделим, гъбичките по ноктите!

За добро или за лошо, през летните месеци е по-лесно за гъбичките да се прикрепят към нокътната плочка и да растат (колония). Скоростта на растежа им зависи от вида им, който можем да диагностицираме, като направим посявка на гъбички и вземем парче от нокътната плочка, а не парче от нея.
Най-често срещаните видове гъбички, отговорни за онихомикозата, са дерматофитите, които са свързани с гъбичките от рода Candida, Epidermophyton, Trichophyton и Microsporum.

Онихомикозата засяга предимно възрастните. Въпреки това, броят на случаите в детска възраст изглежда се увеличава всяка година (особено при имуносупресирани деца, със захарен диабет или при деца, които са склонни често да слагат пръстите си в устата). Най-често се засягат ноктите на краката.

Гъбички по ноктите: Диагностика

Гъбичките първо се появяват като бяло или жълто петно ​​под повърхността на нокътя на ръцете или краката. След това нокътят се обезцветява, отделя се, повдига се от основата си и се удебелява и дори се счупва, тъй като става чуплив.

Гъбички по ноктите: превенция

Тези малки организми живеят във влажна и топла среда, като плувни басейни и душове. Те навлизат в кожата ни през малки гънки или порязвания, които не се виждат с просто око. Често срещано явление е навлизането им през малката междина, която съществува между нокътната плочка и кожата.

Как можете да се предпазите от гъбички по ноктите?

  • Не ходете боси на обществени места като фитнес зали, съблекални, басейни, сауни и дори на пясъка.
  • След къпане старателно избършете краката и ръцете си с особено внимание и ударение между пръстите.
  • Не носете спортни обувки дълги часове и сменяйте чорапите всеки път.
  • Ако подметките ви се изпотяват лесно, използвайте крем или пудра против изпотяване, за да избегнете силно изпотяване.
  • Уверете се, че ноктите ви са къси, чисти и сухи. Избягвайте да режете ъглите им, за да предотвратите навлизането на гъбички.
  • Планирайте педикюр рано сутринта, където инструментите и мивките, използвани за ваната за крака, ще бъдат неизползвани и чисти и дезинфекцирани.
  • Посъветвайте вашия маникюрист да не реже ноктите на краката, а да ги избутва.
  • В салона за педикюр закупете собствен комплект инструменти, така че да не са използвани от друг клиент и да са напълно стерилни от първото нанасяне.
  • Ако правите собствен педикюр у дома, използвайте пемза, след като сте накиснали краката си в топла вода и не забравяйте да изрежете ноктите напречно.

Ако все пак гъбичките вече се лекуват, посетете специалист, който ще направи необходимата посявка и ще ви даде подходящо лечение за сигурни резултати. За съжаление, онихомикозата не може да се лекува у дома! Ако гъбичките се появят отново, посетете отново Вашия лекар, защото може да се наложи повторно лечение.

Препоръчани статии