Как да си взема косата?

 21/10/2022 5m, 41s

Всяка жена преминава през фазата на търсене на обновяване на косата си. Фактори като професионални или лични допринасят за желанието за промяна, която започва отвътре и отива навън. Има много промени, които можем да направим в косата – от цвета и стила до дължината – винаги с цел да подобрим настроението си, дори и да е временно.

Така че, ако сте във фазата, в която искате да освежите прическата си, да се подмладите чрез смяна на цвета или да се чудите „как да си пусна косата?“, вижте кои са правилните практики, които да следвате. За всяка промяна или опит за удължаване, следните съвети ще ви помогнат да дадете на косата си подхранващ ритуал, който ще ви възнагради.

💡 Aptekapromahon: Грижата и хидратацията на косата трябва да се извършват първо вътрешно и след това външно.

Знаете ли, че косата не принадлежи на нашата имунна система? Те са мъртви клетки. С други думи, те нямат естествената способност да се възпроизвеждат сами. Също като нашите нокти, те се чупят, ако са слаби. Ако ги оставим, няма да се оправят. Трябва да ги изрежем, за да премахнем повредената част.

Затова е важно да разберете, че кондиционирането и овлажняването трябва да се извършват първо вътрешно и след това външно. Най-ефективният начин да растем косата си е първо да се погрижим за себе си и след това да защитим кортекса на косъма, за да е по-издръжлив.

 

6+1 начина за естествен растеж на косата

  • Ние правим фризьора наш съюзник

Съществува общо погрешно схващане, че за да расте коса, човек трябва да избягва всякакъв контакт с фризьорските ножици – погрешно! Особено в периода, когато искаме да ги удължим, е добре да си записваме час на фризьор веднъж месечно. Фризьорът знае добре, че за да порасне косата е необходимо просто почистване на краищата, а не намаляване на дължината.

Подстригването на краищата на косата ни не засяга фоликулите на скалпа, които определят колко бързо и колко расте косата. По този начин избягваме създаването на опашки и цъфтящи краища, които водят до накъсване и неравности на косата. Така поддържаме косата силна и здрава на една дължина.

 

 

  • Правим косата си по правилния начин

Не забравяме да изберем правилния шампоан според типа коса и да я разресваме добре преди къпане. Не забравяме при всяко къпане да масажираме цялата глава с пръсти. Освен облекчението, което ще почувстваме, ще спомогнем за ревитализацията и кръвоснабдяването на скалпа.

 

 

 

 

  • Използваме омекотяващ крем или маска

Избираме правилното лечение, което ще овлажни и възстанови косата ни, за да завърши лечението. Идеалната комбинация е използването на емолиентен крем във всеки лосион и 1 или 2 пъти седмично използването на маска за по-интензивно чело.

💡Aptekapromahon: Според Американската академия по дерматология шампоанът трябва да се концентрира върху скалпа, докато балсамът или маската трябва да се използват върху краищата на косата.

 

  • Нанесете топлина върху косата

Всеизвестно е, че не е добре да сушим косата си със сешоар всеки ден, нито да използваме всеки ден преса. Обстоятелствата обаче често го налагат. Топлината може да накара краищата ни да се накъсат лесно, което създава илюзията за коса, която не расте. Не бързаме да изсушим косата си бързо, подсушаваме я добре с кърпа и избягваме твърде горещия въздух в сешоара.

Aptekapromahon: Преди да използвате сешоара или пресата, нанесете малко спрей против топлина, за да защитите косата.

  • Не забравяйте слънцезащитния крем за коса

Слънцето е вредно не само за лицето, но и за косата ни. Не забравяме да нанасяме слънцезащитен крем за коса и слънцезащитни кремове. През летните месеци фактори като хлора в басейна също могат да увредят косата. Носенето на шапка предпазва косата в басейна, докато доброто изплакване с вода и използването на балсам може да подхрани дехидратираната коса.

 

 

  • Отдаваме значение на балансираната диета

Ние сме това, което ядем. А за силна коса е добре да спазвате диета, богата на протеини, желязо, витамини, минерали и сложни въглехидрати. Балансираната диета е ключът към поддържането на добро здраве и, като цяло, нашата коса. Хранителни вещества като витамин A, B, C, D и E, цинк и незаменими мастни киселини са от съществено значение за растежа на косата ви и липсата им може да забави растежа на косата или дори да причини косопад.

 

 

  • Третираме с масло за коса, за да стане дълга

Много жени често правят процедури с масло за коса и са забелязали, че по този начин растат по-бързо. Масла като зехтин, кокосово масло, масло от гроздови семки, масло от розмарин, рициново масло, бадемово масло или лаврово масло са само някои от най-известните “лекари” за коса. Прилагането им точно преди лягане може да възстанови косата и да ви даде богата и мека коса. Не е доказано, че този метод подпомага растежа на косата, но все пак си струва да имате поне едно от горните масла у дома, тъй като те могат да направят чудеса за качеството на косата.

Храни за блестяща и здрава коса

Когато е необходимо, хранителните добавки за коса, нокти и кожа могат да бъдат съюзник за дълга, блестяща коса. Нашите любими са Solgar Skin Nails & Hair Formula tabs и Apivita Caps за коса. Като част от балансирана диета, допълнително укрепване на тялото може да укрепи косата ви.

5 допълнителни тайни за бърз растеж на косата ви

Какво да правя:

  • Изберете сатенена възглавница, за да предпазите косата от заплитане, изплъзване и накъсване през нощта.
  • Дръжте косата свободно. Оставете ги свободни или ги дръжте свободно, за да не се счупят на различни места и да не се образува ножица.

Какво не трябва да правите:

  • Не се къпете много. Вместо това опитайте сух шампоан върху естествено мазна коса, за да избегнете отстраняването на скалпа от ценните овлажняващи косата масла.
  • Не търкайте косата с твърда кърпа след измиване, тъй като това причинява накъсване.
  • Не ги натоварвайте със стилизиращи продукти, когато не е необходимо.

Защо косата ни старее?

Косата ви е суха, слаба и лесно се къса? Тъпи ли са или твърде твърди? Времето е безпощадно, когато става въпрос за косата ни, особено когато е увредена. Ако се чудите „как да отглеждам косата си?“, първата стъпка е да разгледате факторите, които я карат да остарява.

Добрата новина е, че с подходяща грижа можем да забавим признаците на стареене и то да работи в наша полза.

Как да порасна косата си за 1 месец?

Косата расте средно с един сантиметър на месец. Гореспоменатите съвети могат да помогнат за растеж на косата до два сантиметра, докато без подходяща грижа и внимание темповете са по-бавни. Малки промени в ежедневната ви грижа за косата са достатъчни, за да постигнете целта за здрава коса. Ако сте опитали всичко и не виждате подобрение, може би е време да посетите дерматолог.

Благодарим на Панайотис Куркутас, експерт по косата на Stylissimo, който сподели с нас ценни съвети за незабавен растеж на косата. Следвайки горните практики между часовете си в салона, можете да получите дългата коса, за която винаги сте мечтали.

Препоръчани статии