Бебешко хранене: Какво трябва да яде вашето бебе според възрастта?

 21/10/2022 3m, 53s

Храненето на бебетата е тема, която вълнува много новите родители. Истината е, че това е многофакторен проблем и е огромно предимство в живота на вашето бебе. Представяме ви всички основни неща, които трябва да знаете за храненето в ранна детска възраст.

Тогава съветът на педиатър и/или диетолог може да ви даде по-персонализирана насока. В крайна сметка вашият педиатър – и само той – е този, който ще прецени, че вашето бебе е готово да започне да се храни с твърди храни. Той също така отговаря за информирането ви за алергенни храни.

Кой месец трябва да въведем твърдата храна?

На 6-месечна възраст много педиатри препоръчват въвеждането на твърда храна. Майчиното мляко или адаптираното мляко за кърмачета все още е в основата на храненето на бебето до 1-вата година.

Някои признаци, че едно бебе може да е готово за първите си твърди храни, включват:

  • Може да остане в седнало положение и да държи главата си стабилна
  • Може да координира очите, ръцете и устата си, за да види храната и да я постави в устата си сам
  • Може да поглъща храна (вместо да я изплюе)

Родителите често тълкуват погрешно някои от горепосочените признаци, така че въвеждането на твърда храна трябва да става само по препоръка на педиатъра.

Хранителната програма за кърмачета се състои от тези хранителни вещества, необходими до 12-месечна възраст. Основните са протеини, калций, сложни въглехидрати, витамини А, В, С и Е, желязо, мазнини и вода.

Въвеждането се извършва с едно хранене на всеки три дни. Всяка от храните, предлагани на бебето, трябва да бъде приготвена според указанията, подходящи за възрастта, и трябва да ги наблюдавате внимателно за признаци на алергична реакция.

В ранна детска възраст не е нужно да се тревожите за количеството консумирана храна, тъй като бебето все още се храни почти изключително с мляко. Вместо това надграждайте върху спокойната атмосфера по време на хранене и върху новите умения, които бебето усвоява, например да държи лъжица.

И накрая, винаги мийте добре ръцете си преди приготвяне на всяко хранене, внимателно проверявайте температурата на храната, за да не е гореща, и се консултирайте с педиатъра за размера на парчетата, които давате (ако давате парчета, а не кремове), за да избегнете задавяне .

Бебешка храна на месец
Нека разгледаме разликите месец по месец, препоръчани от експертите по хранене на бебета. До навършване на една година млякото остава основна храна, докато започват да въвеждат храни, бебетата опитват все повече храни.

Бебешка храна 5-6 месеца
Докато повечето педиатри препоръчват въвеждането на твърди храни на 6 месеца, някои препоръчват 5 месеца. При всички случаи са му необходими 3-4 лъжички на ден, без това също да е норма. Независимо дали ще изберете оризово брашно или домашно приготвени храни, като плодов крем, дайте време на бебето да свикне с новите вкусове, което ще стане много постепенно и изисква търпение.

Бебешка храна 7-8 месеца
Някои бебета могат да консумират повече на тази възраст. Пример за хранителен план за 7-месечно кърмено бебе е две хранения на ден, едно с плодове и едно с домашен зеленчуков бульон.

Някои от посочените храни са плодове, овесени ядки, зеленчуци, трахани и спагети. По-голямата част от калориите все още се получават от млякото, така че няма значителна промяна в количеството храна, което трябва да яде.

Бебешка храна 9-10 месеца

След въвеждането на храните около тази възраст педиатрите препоръчват на кърмачетата да опитат яйца, кисело мляко, варива и месо (ако не са въведени по-рано). Броят на храненията може да се увеличи с леки закуски между основните хранения. Количествата все още може да са малки, но ние предлагаме мляко нормално, когато кърмачето поиска.

С израстването на бебето хранителните му нужди постепенно нарастват. Но в допълнение към хранителните вещества, необходими в диетичен план за бебе на, да речем, 10 месеца, важно е то да получава и съобщения за начина, по който се храним. Всичко, което предлагате, трябва да е здравословно, но и в контекста на нашата хранителна култура, например всички ядем заедно.

Хранителна, но също така интересна на вкус храна (с меки подправки, подходящи за неговата възраст или с малко зехтин или лимон) ще разпали повече любопитството му. До годината медът е изрично забранен, а захарта, консервантите и солта е препоръчително да се избягват изцяло. И накрая, предлагайте вода след всяко хранене.

Съвет: Никога не насилвайте бебето да яде. Ако сте загрижени за здравето или развитието на бебето, винаги се консултирайте с лекуващия педиатър.

План за хранене на кърмаче

Няма различни насоки за хранене на кърмачета за кърмени и хранени с изкуствено мляко бебета.

Ако кърмите бебето си, можете да комбинирате малко изцедено мляко с някаква нова храна, за да го направите по-интересно. Можете например да смесите малко мляко с плодов крем или пюре от моркови.

Препоръчани статии