Кои са най-добрите аминокиселини за спортисти?

 28/06/2023 5m, 18s

Набавянето на аминокиселини е особено важно за спортистите, тъй като те допринасят за увеличаване на мускулната маса, повишават издръжливостта, като същевременно спомагат за бързото възстановяване след тренировка. Въпреки това е необходимо правилното им използване, за да се постигнат оптимални резултати.

В следващата статия ще бъде направена препратка към категориите аминокиселини, както и към незаменимите аминокиселини, за всяка специфична нужда, която възниква за един спортист. Освен това ще бъдат обхванати най-добрите аминокиселинни добавки за спортисти.

 

Какво представляват аминокиселините?

Ако опростим дефиницията на аминокиселините, говорим за градивните елементи на протеините. Аминокиселините се използват постоянно във всички различни биохимични и метаболитни реакции, които протичат в тялото. Тук трябва да се отбележи, че е необходимо да се покрият нуждите от аминокиселини, за да може тялото да бъде здраво и да функционира и работи в голяма степен. Освен това, за спортист или някой, който тренира редовно, техните нужди от аминокиселини улесняват възстановяването, изграждането на нови мускули и поддържането на енергия.

Какви са класовете аминокиселини?

Аминокиселините се делят на три основни групи – есенциални аминокиселини (EAA), неесенциални аминокиселини и условно есенциални аминокиселини. ЕАА не могат да бъдат произведени от тялото и следователно трябва да се доставят от диетата, докато несъществените аминокиселини могат да бъдат произведени от тялото. Има и условно незаменими аминокиселини, които теоретично могат да бъдат произведени от тялото, но това зависи от условията и нуждите на тялото.

 

Аминокиселини за всяка нужда

По-долу ще прегледаме конкретни аминокиселини, които помагат за слаби, насипни, както и доклад за аминокиселините преди тренировка.

Аминокиселини за спортисти

Хистидин Хистидинът е предшественик на хистамина, който играе ключова роля в имунната система. Хистаминът обаче помага и за регулиране на мускулното кръвообращение по време на тренировка. Хистидинът служи и за синтезиране на вещество, наречено карнозин, за което е доказано, че намалява умората по време на високоинтензивни упражнения. И накрая, тази аминокиселина има антиоксидантни свойства, които могат да подобрят здравето, възстановяването и производителността.
Изолевцин Изолевцинът е BCAA. ВСАА са известни със своята неразделна роля в синтеза на мускулни протеини, мускулния растеж, възстановяването на тъканите и възможното намаляване на разграждането на мускулните протеини. Изолевцинът може да е по-силен в способността си да предизвиква синтез на мускулен протеин от валина (другия BCAA), но по-слаб от левцина (по-мощния BCAA).
левцин Левцинът е BCAA, която най-силно активира мускулния протеинов синтез и затова се счита за много важна аминокиселина за изграждането на мускулите. Левцинът играе роля в улесняването на усвояването на глюкозата от мускулните клетки, секрецията на инсулин и поддържането на силен имунен отговор.
Лизин Лизинът е необходим за растежа на мускулите и възстановяването на тъканите. Добавките, съдържащи това вещество, могат да насърчат здравословното функциониране на тъканите, растежа и заздравяването, като същевременно подобряват имунната система. Той е незаменима аминокиселина за образуването на колаген, поддържането на здрава съединителна тъкан и може да бъде полезен за заздравяването на рани.
Метионин Метионинът съдържа сяра и се използва за производството на най-разпространения антиоксидант в организма – глутатион, който подпомага имунната система. Метионинът подпомага производството на енергия благодарение на ролята си в производството на аминокиселината креатин, която играе важна роля в енергийния метаболизъм и изграждането на мускулите.
Фенилаланин Фенилаланинът допринася за производството на други аминокиселини, като тирозин, които спомагат за производството на някои мозъчни химикали, като епинефрин, норепинефрин и допамин, и могат да имат болкоуспокояващо и подобряващо настроението действие.
Треонин Основната роля на треонина е да поддържа протеиновия баланс. Треонинът е от съществено значение за образуването на колаген и еластин и следователно е необходим за здравословното функциониране на съединителната тъкан – сухожилия и връзки.
Триптофан Триптофанът е предшественик на мозъчния химикал серотонин, който е известен с това, че потиска болката. По този начин триптофанът теоретично може да увеличи поносимостта към болка по време на тежки тренировки. Триптофанът участва и в редица други процеси в организма, като например енергийния метаболизъм и производството на витамин В3.
Валини Валинът е BCAA, известен с ролята си за активиране на пътя на мускулния протеинов синтез. Експериментални данни сочат, че валинът може да подпомага поддържането на гликогена и да намалява умората.

 

Кога трябва да приемате аминокиселини?

Времето на дозиране на аминокиселинните добавки за оптимална употреба е от голямо значение за спортистите. Поради многостранните предимства на BCAA, те са полезни в много точки през целия ден.

Например, след пълен нощен сън тялото ви е в състояние на слабост за повече от 7 до 8 часа. Приемането на 5 g BCAA след събуждане може да помогне за защита на вашата мускулна маса, особено ако не можете да ядете, когато станете. Освен това, BCAA са от полза тук, тъй като тялото ви може да ги преработи бързо, като гарантира, че те започват да работят веднага.

Приемът на аминокиселини преди и след тренировка е важен момент за използване на BCAA за тяхното представяне и ползи за възстановяване. Около 15′ – 30′ преди да планирате да започнете тренировката си, трябва да вземете 5g BCAA, за да подхраните тренировката си. В рамките на 45′ – 60′ след вашата тренировка ще искате да вземете още 5g BCAA, за да задействате протеиновия синтез и да подпомогнете възстановяването.

 

Аминокиселинни добавки

Всички спортисти и хора, които спортуват редовно, се нуждаят от аминокиселини за възможно най-добро представяне. Хранителните добавки с аминокиселини могат да изминат дълъг път в посрещането на нужди като издръжливост, изграждане на мускули, обем и слабина.

Lamberts BCAA (Branch Chain Amino Acids) 180 caps
Lamberts BCAA (Branch Chain Amino Acids) 180 caps

Този продукт осигурява 3 незаменими аминокиселини – левцин, изолевцин и валин, които са комбинирани в съотношение 2:1:1, което се счита за оптималното съотношение за тези три аминокиселини. Както и при останалите аминокиселини, те са представени в “свободна форма”, което означава, че са готови да бъдат усвоени и използвани от организма.

 

Solgar BCAA Plus Branched Chain Amino Acids 50 Veg.caps
Solgar BCAA Plus Branched Chain Amino Acids 50 Veg.caps

Аминокиселини с разклонена верига ВСАА (L-левцин, L-изолевцин и L-валин) съставляват голяма част от мускулната тъкан и могат да се използват за възстановяване, растеж и възстановяване след тренировка. Тази добавка съдържа и витамин В6, който заедно с аминокиселините BCAA помага при лечението на нервно-мускулни заболявания.

 

Anderson XAMIN Όλα Τα Απαραίτητα Αμινοξέα 200Caps
Anderson XAMIN Όλα Τα Απαραίτητα Αμινοξέα 200Caps

HAMIN е формула, която включва всички незаменими аминокиселини (валин, левцин, изолевцин, изолевцин, лизин, метионин, треонин, триптофан, фенилаланин). Включването на HAMIN е полезно за спортисти, които се нуждаят от повече белтъчна енергия, и при диети за отслабване.

 

💡 Ако решите да си купите хранителна добавка с аминокиселини, уверете се, че можете да ги приемате, без това да повлияе на здравето ви. Консултирайте се с личния си лекар, преди да приемете хранителна добавка.

Препоръчани статии