Какви видове магнезий има и какви са свойствата им в нашето здраве?

 09/04/2024 5m, 57s

Магнезият (Mg) е 4-ият най-разпространен минерал в нашето тяло, но в много организми се наблюдават дефицити. Магнезият е много важен за човешкото тяло, тъй като „участва“ в повече от 300 метаболитни реакции, които са от съществено значение за нашето здраве. В същото време липсата на този метал е свързана с различни заболявания като диабет тип 2, разстройства на настроението и мигрена.

Източници на магнезий се намират в няколко храни като млечни продукти, месо, черен шоколад, ядки и листни зеленчуци. Храните обаче не покриват 100% от нуждите на организма и тук „влизат“ хранителните добавки, които да покрият евентуални дефицити на калций.

В следващата статия ще се говори за често срещаните видове магнезий и ползите, които всяка форма на магнезий предлага на нашето тяло.

Но какви са видовете магнезий?

Най-известните видове магнезий, които срещаме са 10 на брой и ги намираме в хранителни добавки и хранителни продукти. Накратко, видовете магнезий са както следва:

  • магнезиев цитрат
  • магнезиев глицинат
  • магнезиев хлорид
  • магнезиев лактат
  • магнезиев малат
  • магнезиев таурат
  • магнезиев сулфат
  • магнезиев оксид
  • Магнезиев L-треонат
  • Магнезиев оротат

Всеки вид магнезий от горните има различни ползи за нашето тяло. Основните разлики между видовете магнезий са:

  • медицински употреби
  • бионаличност, или колко лесно е тялото да ги усвои
  • възможни нежелани реакции

 

Видове и свойства на магнезия

По-долу в таблицата ще обобщим видовете магнезий и свойствата, които притежават:

Видове магнезий

Магнезиев цитрат (Magnesium Citrate)

Магнезиевият цитрат е форма на магнезий, свързан с лимонена киселина, както подсказва името му. Магнезиевият цитрат е един от най-известните магнезиеви препарати и може лесно да бъде закупен от местната аптека. Изследванията са установили, че този вид е сред най-бионаличните форми на магнезий. На практика това означава, че се усвоява по-лесно от храносмилателната система от другите форми. Обикновено се приема перорално за попълване на ниските нива на магнезий. В допълнение, поради естествения си слабителен ефект, понякога се използва във високи дози за лечение на запек. И накрая, в някои случаи откриваме, че този конкретен артикул се продава като успокоително, за да помогне за облекчаване на симптомите, свързани с депресия и тревожност. За тази специфична употреба е необходимо голямо внимание, тъй като изследванията продължават.

Магнезиев оксид (Magnesium oxide)

Магнезиевият оксид е сол, която комбинира магнезий и кислород. Образува бяло вещество под формата на прах, докато на пазара може да се намери под формата на прах или капсула. Този вид не се използва често за предотвратяване или лечение на магнезиев дефицит, тъй като някои проучвания съобщават, че той се абсорбира слабо от храносмилателната система. Въпреки това намираме тази форма на магнезий за краткотрайно облекчаване на неприятни храносмилателни симптоми, като киселини, лошо храносмилане и запек. В допълнение, магнезиевият оксид служи за лечение и профилактика на мигрена.

Магнезиев хлорид (Magnesium chloride)

Магнезиевият хлорид е друга магнезиева сол, която включва хлор. Това е нестабилен елемент, който се свързва с други елементи, включително натрий и магнезий, за да образува соли. Този конкретен елемент се абсорбира добре в храносмилателната система, което го прави отлична многофункционална добавка. Добавките с магнезиев хлорид помагат при киселини и запек. Що се отнася до формата му, намираме го под формата на капсула или таблетка, докато в продуктите за локално приложение го намираме като лосион и мехлем.

Млечен магнезий (Magnesium lactate)

Магнезиевият лактат е солта, образувана, когато магнезият се свързва с млечна киселина. Също така магнезиевият лактат се използва като добавка за регулиране на киселинността и обогатяване на храни и напитки. Не е широко известен като хранителна добавка без рецепта. Освен това, той се абсорбира лесно и може да бъде малко по-щадящ за храносмилателната система от другите видове. Това разграничаване е много важно за хората, които трябва редовно да приемат големи дози магнезий или не могат да „приемат“ други форми на магнезий.

Магнезиев малат (Magnesium malate)

Магнезиевият малат съдържа ябълчена киселина, която се съдържа в храни като плодове и вино. Тази киселина има кисел вкус и често се използва като хранителна добавка за подобряване на вкуса или добавяне на киселинност. Изследванията “показват”, че магнезиевият малат се усвоява много добре от храносмилателната система, което го прави отличен избор за попълване на нивата на магнезий. Също така магнезиевият малат се препоръчва в някои случаи като лечение на симптоми, свързани с фибромиалгия и синдром на хроничната умора. Разследванията обаче продължават и е необходимо повишено внимание.

Магнезиев таурат (Magnesium taurate)

Магнезиевият таурат съдържа аминокиселината таурин. Изследванията показват, че адекватният прием на таурин в комбинация с магнезий помага за регулиране на кръвната захар. Освен това е доказано, че магнезият и тауринът поддържат здравословно кръвно налягане. Проучванията обаче продължават и е необходимо повишено внимание при приема на този конкретен препарат.

Магнезиев L-треонат (Magnesium L-threonate)

Магнезиевият L-треонат е сол, образувана чрез смесване на магнезий и треонова киселина, водоразтворимо вещество, което е резултат от метаболитното разграждане на витамин С. Имайте предвид, че тази форма на магнезий се абсорбира лесно. Също така, магнезиевият L-треонат често се използва за поддържане на мозъчните функции, като помага за справяне с определени мозъчни нарушения като депресия и загуба на паметта. А в случая с магнезиевия L-треонат са необходими повече изследвания за по-сигурни заключения.

Магнезиев сулфат (Magnesium sulfate)

Магнезиевият сулфат се образува от комбинацията от магнезий, сяра и кислород и се нарича английска сол. Тя е бяла с текстура, подобна на тази на трапезната сол. Полезен е като лек за запек, но неприятният му вкус го изключва за много хора като алтернатива. Магнезиевият сулфат често се разтваря във водата за баня, за да успокои възпалените мускули и да облекчи стреса. Освен това се намира в продукти за грижа за кожата като лосион или масло за тяло. По отношение на ползите за кожата, необходими са изследвания за потенциалните ползи от този конкретен вид магнезий.

Магнезиев глицинат (Magnesium glycinate)

Магнезиевият глицинат е резултат от елементарен магнезий и аминокиселината глицин. Магнезиевият глицинат може лесно да се абсорбира, като същевременно има седативни свойства, за лечение на състояния като депресия, стрес и безсъние. Въпреки това, както при другите видове магнезий, научните данни за тези употреби са ограничени, така че са необходими повече проучвания.

Магнезий Оротик (Magnesium orotate)

Магнезиевият оротат има в състава си оротова киселина, естествено вещество, участващо в изграждането на генетичния материал на тялото, включително самия него. Усвоява се лесно и няма силните слабителни ефекти, характерни за другите форми. Някои изследвания свързват този вид магнезий с доброто сърдечно здраве поради ролята на оротовата киселина в енергийните пътища в сърцето и кръвоносните съдове. Тази форма обаче има висока цена в сравнение с други магнезиеви добавки.

 

Заключения относно видовете магнезий

Както може да се види от горното и в по-широк план, магнезият е необходим за правилното функциониране на нашето тяло. Магнезиевата добавка обаче е надеждно решение за някои хора, но не и за други.

Що се отнася до видовете магнезий, няколко от тях са посочени като хранителни добавки, като цитрат, глицинат и лактат. В съответните случаи, като сулфат и хлорид, те служат за локално приложение.

Въпреки това, за повечето видове магнезий е необходимо допълнително проучване на ползите, които предлагат, както и възможните странични ефекти в човешкото тяло.

Следователно, всеки от нас трябва да потърси съвет от лекар, преди да започне да приема магнезиева добавка или да използва съответния магнезиев локален продукт, тъй като тези препарати не са подходящи за всеки.

Препоръчани статии