Ашваганда: Билката, която обновява и укрепва организма

 01/04/2024 5m, 0s

Изучавайки билките и техните свойства, ние отделяме растението Ашваганда, което отваря хоризонтите на здравето и благополучието на всеки от нас. Със своя уникален външен вид и еклектични свойства, Ashwagandha не е просто растение, а уникална билка от природата, която излиза от земята, предлагайки огромни ползи за нашето тяло.

Прочетете нашата статия по-долу и разберете какво трябва да знаете за Ashwagandha, нейните ползи и много други, които не сте знаели!

Какво е Ashwagandha?

Ашваганда е една от най-важните билки в Аюрведа, традиционен медицински подход, произхождащ от Индия. Извлича се от Withania somnifera, малък вечнозелен храст, който се използва в медицината в много части на Азия, Африка и Европа.

Въпреки че някои може да го объркат с Physalis alkekengi, Ashwagandha се откроява със своята стойност в медицинската традиция. Очертава се като растение, което набира популярност в западните страни, предлагайки полезни здравни характеристики като локално лечение или хранителна добавка, широко достъпна в аптеките в различни форми, като Ashwagandha на прах.

 

Ашваганда: свойства и ползи

Растението Ashwagandha се свързва с няколко здравословни състояния, за които се смята, че помага в борбата с определени негативни състояния за тялото. По-долу ще видим 5 свойства на растението Ashwagandha в нашето тяло.

Стрес и безпокойство

Ашваганда може да има успокояващ ефект върху симптомите на тревожност. В различни проучвания изследователите са установили, че използването на Ashwagandha може значително да намали нивата на тревожност на хората в сравнение с плацебо. В някои проучвания този ефект включва дори намалени нива на кортизол, който е хормон на стреса.

Нивата на кръвната захар

Някои проучвания показват, че Ashwagandha може да понижи нивата на кръвната захар чрез въздействието си върху секрецията на инсулин и способността на клетките да абсорбират глюкоза от кръвния поток.

Качество на съня

Според изследвания Ashwagandha допринася за доброто качество на съня. Според плацебо сравнения, приемането на Ashwagandha е помогнало в борбата с безсънието при голям процент от хората.

Спортно представяне

Ashwagandha може да помогне за подобряване и подобряване на физическото представяне и издръжливост при спортисти. В същото време допринася и за укрепване на силата и помага за борба и намаляване на мускулната умора.

Здравето на спермата и повишаване на тестостерона

Растението Ashwagandha може да играе роля в репродуктивното здраве. Няколко проучвания показват, че Ashwagandha може да има благоприятен ефект върху здравето на сперматозоидите и повишаване на тестостерона. По-конкретно, проучванията показват, че приемането на Ashwagandha увеличава концентрацията, обема и подвижността на спермата.

 

Как Ашваганда е свързана с депресията?

Според няколко проучвания има връзка между билката Ashwagandha и депресията. Някои изследвания показват, че екстрактите от ашваганда могат да имат антидепресантни свойства и да помогнат за намаляване на нивата на стрес и тревожност.

Смята се, че мощните адаптогенни свойства на Ashwagandha спомагат за балансирането на химикали в мозъка, като невротрансмитери и хормони, които са свързани с настроението. Други проучвания показват, че Ashwagandha може да помогне за намаляване на симптомите на други психични състояния, включително депресия, при определени групи хора.

Въпреки това е важно да се отбележи, че проучванията все още продължават и са необходими повече изследвания, за да се разбере напълно как Ashwagandha може да повлияе на психичното здраве и депресията.

 

Ашваганда: каква е подходящата дозировка?

Подходящата доза за Ashwagandha варира и се променя с времето, така че се нуждае от постоянно актуализиране. Например, изследванията показват, че дози, вариращи от 250-1250 mg дневно, са ефективни при различни състояния. Други проучвания предполагат дози между 300 mg и 1000 mg дневно за период до три месеца. Що се отнася до това как и кога да приемате Ashwagandha, няма конкретни указания, тъй като можете да приемате добавката си през целия ден, независимо дали сте яли или не.

Ето защо е добра идея да се консултирате със здравен специалист, ако имате въпроси относно дозировката на Ashwagandha.

 

Ашваганда има ли странични ефекти?

Ashwagandha обикновено няма сериозни странични ефекти за повечето хора, особено когато се използва до 3 месеца.

Въпреки това, ашваганда може да има следните възможни нежелани реакции:

  • загуба на бременност при високи дози
  • Взаимодействие с определени лекарства, като бензодиазепини, антиконвулсанти или барбитурати
  • дискомфорт в горната част на стомашно-чревния тракт
  • сънливост
  • диария
  • повръщане

Имайте предвид, че ефектите от Ashwagandha може да не са незабавни и може да се наложи да го приемате няколко месеца, преди да забележите ефекта му. Във всеки случай трябва да говорите с лекар, за да сте сигурни, че ашваганда или други билкови добавки са безопасни за употреба.

 

Кои са най-добрите добавки Ashwagandha на пазара?

По-долу сме намерили и ви представяме най-добрите добавки с Ashwagandha от водещи марки за надеждни и незабавни резултати.

Solgar Ashwagandha Root Extract 60veg.caps
Solgar Ashwagandha Root Extract 60veg.caps

Solgar Ashwagandha Root Extract е предложението на Solgar с Ashwagandha. Тази специфична хранителна добавка има за цел да се справи със стреса, да подсили имунната система, като същевременно има противовъзпалителни свойства.

 

Health Aid Ashwagandha Root Extract за спокойна, енергийна и имунна поддръжка 60табулации
Health Aid Ashwagandha Root Extract за спокойна, енергийна и имунна поддръжка 60табулации

Ashwagandha Root Extract от HealthAid е титруван екстракт с високо качество и чистота от корена на билката, с високо съдържание на витанолиди (5,25 mg), обогатен с естествен витамин Е. Подходящ за тези, които искат да повишат нивата на издръжливост, енергия и в същото време духовната яснота.

 

Pharmalead Black Range Easy Day Plus Ashwagandha 30veg.cap
Pharmalead Black Range Easy Day Plus Ashwagandha 30veg.cap

Хранителна добавка за безпроблемно психологическо функциониране

 

Ашваганда и витамини: как се комбинират?

Ashwagandha обикновено се приема под формата на добавка, като капсули или прах, и често се комбинира с други съставки, включително витамини и минерали. Комбинираната употреба с витамини може да осигури някои ползи за цялостното здраве. Ето някои витамини, с които Ашваганда може да се комбинира:

  • Витамин C: Ashwagandha с витамин C, който има антиоксидантни свойства и може да поддържа имунната система.
  • Витамин D: Ashwagandha може да се комбинира с витамин D, тъй като витамин D е свързан с психичното здраве и депресията.
  • B-Complex добавки: Ashwagandha може да се комбинира с B-Complex добавки, които включват витамини B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12. Тези витамини са важни за нервната система и енергията.

 

 

Открийте в нашата онлайн аптека хранителни добавки с Ашваганда (Ashwagandha) от водещи марки!

Препоръчани статии