Бъбречни камъни: причини, симптоми и диетично лечение

 15/04/2024 8m, 34s

Камъните в бъбреците или камъните в бъбреците са резултат от висока концентрация на разтворени кристали и микроелементи в урината, които след това се свързват и първоначално образуват кристали. След това тези кристали се съединяват, образувайки камъните. Този конкретен механизъм е по-интензивен, когато отделяме гъста урина.

В западните страни се изчислява, че 1 на всеки 8 души ще преживее поне един епизод на литиаза през живота си, докато вероятността за образуване на нов камък една година след първия епизод може да достигне до 10%, с честота на рецидив от 30-40% за пет години.

Какви са симптомите и как се диагностицира?

Симптомите може да не се появят веднага след образуването на камъни, което означава, че лицето може да остане безсимптомно за дълго време. Най-честият симптом е бъбречна колика, т.е. силна болка, която се отразява в корема, пикочния мехур и външните полови органи. Често е придружено от склонност към повръщане и гадене. Може да има хематурия, която се появява по време на уриниране или се наблюдава при изследване на урината.

Диагнозата се поставя от уролог след образни и лабораторни изследвания (урина или кръв).

 

Има ли различни видове камъни?

Въз основа на техния състав, камъните, т.е. камъните, се разделят на различни категории и имат различни начини за справяне с тях:

  • Калциеви камъни: те са най-честите “камъни”, които водят до литиаза. Калцият е основният елемент на камъка и създава различни съединения с оксалова киселина, фосфор и др.
  • Струвитни камъни: често се срещат при жени с повтарящи се инфекции на пикочните пътища.
  • Камъни на пикочната киселина: те са по-чести при мъжете.
  • Цистинови камъни: образуват се при хора с цистинурия, наследствено заболяване, което се среща както при мъжете, така и при жените.

 

Бъбречни камъни: Кой пол засяга повече и защо?

Заболяването засяга и двата пола, но при мъжете се среща 2,5-3 пъти по-често, отколкото при жените. Мъжете образуват камъни в бъбреците по-често от жените поради разликите в диетата и хидратацията, но може да има и хормонален фон.

Мъжете обикновено консумират по-големи количества храни, богати на протеини и сол, като същевременно могат да се намесят навици и работа, които ги карат да не пият достатъчно вода, което води до отделяне на пренаситена урина. И накрая, мъжете имат различен хормонален профил от жените, което засяга както метаболизма като цяло, така и елиминирането на солите от бъбреците.

 

На какво трябва да обърнем внимание, за да избегнем бъбречна болка поради литиаза?

Най-важното нещо, което трябва да направите, е да останете хидратирани.

Един от начините за превенция е да пиете достатъчно вода през всичките 24 часа! Неадекватната хидратация и последващото ниско производство на урина означава, че е по-малко вероятно солите в урината да се разтворят и следователно да се отделят с урината, което прави по-вероятно да се образуват камъни в бъбреците (пренасищане на урината).

Добър начин да разберем дали пием достатъчно вода е да погледнем цвета на урината си. Колкото по-светъл е цветът, толкова по-добра е хидратацията. Необходимите промени в храненето трябва да се добавят към хидратацията.

 

Има ли организми, които имат повишен шанс за литиаза?

Камъкът е по-вероятно да се образува при хора на възраст между 30 и 50 години. По-предразположени са хората с множество епизоди на инфекции на пикочните пътища или повишено телесно тегло или със заболявания, които засягат калциевия метаболизъм, като хиперпаратиреоидизъм и стомашно-чревни заболявания (напр. болест на Crohn ).

 

Литиаза или камъни в бъбреците: Какви са основните причини

  • Възраст: камъните в пикочните пътища се появяват на възраст между 20 и 50 години.
  • Пол: мъжете страдат от литиаза 3 пъти по-често от жените.
  • Наследственост: 1 от 4, които ще развият камъни, има член на семейството с литиаза.
  • Затлъстяване: Хората със затлъстяване са по-склонни да развият камъни в пикочните пътища.
  • Диета: Високата консумация на животински храни може да доведе до появата на камъни.
  • Прием на течности: Ниският прием на течности увеличава вероятността от образуване на камъни.
  • Заседнала работа: дългите часове заседнала работа могат да доведат до появата на камъни.
  • Лекарства: Някои лекарства могат да повлияят на появата на камъни, като антихипертензивни лекарства, антиациди, имуносупресивна терапия (при хора с ХИВ).

 

Камъни в бъбреците и лечение: Какво е препоръчителното лечение?

В случаите, когато камъните са изключително малки (2-4 mm), при достатъчно количество вода (2,5-3 литра), можем да комбинираме перорална хранителна добавка с комбинация от няколко елемента (съдържащи напр. хидролизати от еквисет, сандария, болдо, бодлив круша, сидерит, розмарин, див и орлови нокти), което улеснява изхвърлянето на камъка, а също и всякаква болка поради спазми на уретера.

При по-големи камъни, в случаи на бъбречна колика, но също и в случаите, когато камъкът блокира уретера, е необходима оценка от уролог, който ще реши относно възможността за по-нататъшно консервативно лечение или ако е необходимо по-инвазивно решение и лечение.

Лечението предотвратява ли връщането на камъни в бъбреците?

Лечението на камък като такъв, консервативно, за да се изхвърли автоматично или ако е необходим инвазивен метод, не лекува рецидив. Хидратацията и храненето са от голямо значение за избягване на образуването на нови камъни.

 

Камъни в бъбреците и диета: диетата лек ли е за камъни?

Изследванията доказват, че промяната на хранителните навици и добрата, правилна хидратация са ефективни за предотвратяване на образуването на камъни и появата на нови камъни в бъдеще (рецидив на литиаза). Какво трябва и какво не трябва да се яде, когато имаме камъни в бъбреците?

Следното е особено важно:

Ограничете солта

Смята се, че солта е отговорна за образуването на камъни, тъй като повишава нивата на калций в урината. От особено значение е избягването на храни от бързо хранене и масово хранене, както и предварително опаковани и преработени храни, които обикновено имат високо съдържание на сол.

Адекватен прием на течности

Правилната хидратация на тялото, както споменахме и подчертахме по-горе, е изключително важна, за да има достатъчно отделяне на урина от бъбреците. Препоръчва се консумацията на течности да бъде поне 2 до 2,5 литра на ден. Водата е основно средство за хидратация и трябва да заема най-голям обем течности, консумирани от човек дневно. Пиенето на газирани напитки има отрицателен ефект върху образуването на камъни.

В големи проспективни проучвания в САЩ консумацията на сладки безалкохолни напитки се свързва с появата на камъни в пикочната система, но също и с повишаване на пикочната киселина. По отношение на консумацията на сокове като портокал, червена боровинка, лимон, лайм и т.н. изглежда не се наблюдава нито утежняваща, нито защитна корелация. И накрая, консумацията на кафе и чай изглежда има защитен ефект върху образуването на камъни, вероятно поради техния диуретичен ефект.

Правилен прием на калций

Противно на общоприетото схващане, приемът, в нормално количество, на храни, богати на калций, може да предотврати повторната поява на литиаза, особено на калциево-оксалатни камъни. Калцият е един от най-често срещаните елементи в камъка. Ето защо повишеното отделяне на калций с урината може да доведе до образуване на камъни.

Приемът на калций от хранителни източници, като млечни продукти, зеленчуци, богати на калций и др., изглежда не е свързан с повишен риск от образуване на камъни. Употребата на калциеви добавки обаче може да повиши риска от това и прилагането им трябва да става след указания. Напротив, допълнителният прием на витамин D помага за усвояването на хранителния калций и може да бъде полезен при появата на литиаза.

Консумация на цитрусови плодове и зеленчуци

Яденето на достатъчно количество плодове и зеленчуци, богати на витамин С, но също и богати на калиев цитрат, може да помогне за предотвратяване на рецидиви на литиаза. Приемът на витамин С от храните, които консумираме, като плодове и зеленчуци, не оказва утежняващо въздействие върху образуването на камъни. Въпреки това, употребата на добавки с витамин С може да влоши проблема, тъй като е свързан с образуването на камъни в пикочните пътища.

Намаляване на консумацията на животински протеин

Високата консумация на животински протеин (месо, яйца, морски дарове) повишава нивата на пикочната киселина и следователно риска от образуване на камъни.

Затова се препоръчва приемът на протеини да се основава на растителни храни. Идеалният прием на протеин за човек с уролитиаза е 0,8-1 g/kg телесно тегло. По-специално, за 70g човек, приемът на протеин се изчислява на 64-70g на ден. Протеините могат да бъдат намерени както в животински храни, като червено месо, пиле, риба, яйца, млечни продукти, така и в растителни храни, като бобови растения, зеленчуци и ядки.

Избягване на храни, богати на оксалова киселина

Важно за предотвратяване на появата на камъни в бъбреците е намаляването на консумацията на големи количества храни, богати на оксалова киселина. Оксаловата киселина е естествено съединение, намиращо се в храната, което се свързва с калция в урината и може да доведе до образуването на камъни в бъбреците. Такива храни са какао и шоколад, кафе и безалкохолни напитки с кофеин, спанак, сладки картофи, фъстъци и като цяло ядки, както и соеви продукти.

 

Може ли диетата да действа и терапевтично?

Правилната и балансирана диета може да помогне за предотвратяване на образуването на нови камъни в пикочните пътища или да затрудни постепенното увеличаване на размера на съществуващ камък.

Мит или истина, че билките допринасят както терапевтично, така и превантивно за литиазата?

Доскоро имаше скептицизъм относно билковите добавки по отношение на превенцията и/или лечението на камъни в урината. Въпреки това, те постепенно се налагат и вече са включени в ежедневната практика, подкрепени от проучвания и трудове. Тези добавки са специално формулирани препарати, които помагат за изхвърлянето на камъни от пикочната система, но и за разтварянето на някои от тях – въз основа на състава – и не всички камъни могат да бъдат разтворени. В същото време те създават подходяща среда, за да се избегне появата на нови.

 

Билки при камъни в бъбреците: Какво предлагат на тялото

  • Стимулират диурезата и улесняват отделянето както на солни кристали, така и на малки камъни от отделителната система
  • Те помагат за контролиране на болката и също така намаляват спазмите в пикочната система, по-специално в уретера
  • Те предотвратяват или дори затрудняват повторното образуване на камъни
  • Водят до общо подобрение на състоянието като дизурия, никтурия, лошо налягане на урината и незадържане на урина
  • Съставът им има антиоксидантни, противовъзпалителни, антихипертензивни и антимикробни свойства, като по този начин подобрява здравето на бъбреците и пикочните пътища като цяло

Би било добре хората с фамилна обремененост с камъни в бъбреците и тези, които вече са развили камъни и искат да предотвратят повторната им поява, да внимават за хранителните си навици.

Препоръчани статии