Има ли билки за лечение на пародонтоза?

 23/04/2024 3m, 43s

Пародонтитът, възпалително заболяване на венците и пародонталната тъкан, засяга много от нашите събратя, като много от тях търсят алтернативни подходи за лечението му. На практика това означава, че независимо от конвенционалната стоматологична помощ, има интерес към използването на билки като алтернативно лечение на пародонтит.

В тази статия ще разгледаме полезността на някои билки при лечението на пародонтоза. Търсейки тези специфични подходи, може да намерим начини да подобрим здравето на зъбите си по естествен и смислен начин.

Какво представлява пародонтозата?

Пародонтитът е възпалително състояние, което засяга тъканите, които обграждат и поддържат зъбите. За разлика от гингивита, където увреждането е ограничено до повърхността, пародонтитът се простира в дълбочина.

Характеризира се с отлепване на венците от зъбите и разрушаване на костта, която поддържа корените на зъбите. Това сериозно състояние изисква внимателно внимание и лечение, тъй като може значително да засегне здравето на устната кухина.

 

Какви са основните причини за пародонтит?

Причините за пародонтит не се различават в голяма степен от тези за гингивит, но лошата хигиена и грижа за зъбите е основната причина за възникване и на двете патогенни състояния.

Най-честите причини за пародонтит включват:

  • микробна плака
  • лоша устна хигиена
  • пушене
  • консумация на алкохол и безалкохолни напитки в големи количества
  • травматична оклузия на горни и долни зъби
  • диабет
  • хормонални нарушения
  • хронично лечение
  • наследствени фактори
  • честа употреба на клечка за зъби

 

Какви са симптомите на пародонтит?

Както е известно, гингивитът е възпаление на зъбите и в някои случаи е тревожната “камбана” за появата на пародонтоза. Ако пациентът, страдащ от гингивит, не се погрижи за някакво лечение, ще се появят симптомите на пародонтит, които са:

  • постоянно и обичайно кървене на венците дори при най-простите движения
  • отдръпване на венците
  • отделяне на венците от зъбите
  • поява на ексудат или гной между зъбите и венците
  • мобилност на зъбите
  • силен и постоянен лош дъх

 

Най-добрите билки за пародонтоза

Ако се чудите “коя билка лекува пародонтоза”, по-долу ще намерите някои от най-добрите, според експертни проучвания и изследвания.

Билки за пародонтоза

Алое вера

За лечение на пародонтит алое вера намалява влошаването на симптомите на заболяване на венците и активира клетките, отговорни за регенерацията на тъканите. В същото време алоето има и антибактериални свойства, които помагат за предотвратяване на по-нататъшни орални заболявания. За да използвате алое вера за пародонтит, можете да поставите гел или листа от алое върху венците. Можете също така да намерите вода за уста с алое вера за лечение на пародонтит.

Куркума

Куркуминът се използва като допълнение към нехирургичната пародонтална терапия поради противовъзпалителната си активност. Според изследването куркуминът помага за намаляване на гингивалния индекс и кървенето. За да използвате куркума при пародонтит, можете да приложите следната рецепта: нанесете паста от 1 чаена лъжичка куркума с ½ чаена лъжичка сол и ½ чаена лъжичка синапено масло. Тази рецепта облекчава гингивит и пародонтоза. Освен това се препоръчва зъбите и венците да се мият два пъти на ден с тази паста.

Чаено дърво

Според изследвания е разкрита връзката между чаеното дърво и пародонтозата. Чаеното дърво изглежда има невероятни резултати в борбата с пародонтозата и може да се използва, както следва: e 60 gr. топла вода, налейте 5 капки чаено дърво и 1-2 капки етерично масло по избор (ментово или канелено за по-добър вкус). Разклатете за 30 секунди и го изплюйте. Не трябва да поглъщате напитката!

Спатиално масло

Спатовото масло (или балсамовото масло) при пародонтит е уникално средство за заздравяване на рани в устната кухина и венците. Можете да вземете няколко капки шафраново масло и да го разнесете върху венците и зъбите. Процедурата може да се прави сутрин или вечер.

риган

Етеричното масло от риган, като концентриран естествен растителен екстракт, е доказано, че е отличен източник на биоактивни съединения със силни антиоксидантни и антимикробни свойства. За лечение на пародонтоза с риган можете да използвате тинктура от риган.

Мента

Добре познатата мента се използва като дъвка и аромати за освежаване на дъха, но освен това има и естествени антибактериални свойства срещу заболявания на венците. За да използвате мента за пародонтит, можете да добавите няколко капки етерично масло от мента към пастата си за зъби или дори да създадете вода за уста с мента, като добавите листа от мента към топла вода.

 

Винаги помнете, че пародонтитът е сериозно заболяване. Следователно в никакъв случай не трябва да спирате посещенията си при зъболекаря. Той ще оцени състоянието на вашите зъби.

В същото време правилната дентална хигиена за предотвратяване и лечение на гингивит и пародонтит се извършва предимно със специализирани продукти, като пасти за зъби за пародонтит и перорални разтвори.

Препоръчани статии