Киноа: 7 ползи за здравето, които ще ви изненадат

 29/04/2024 4m, 10s

Популярността на киноата нараства през годините, тъй като все повече и повече хора търсят питателни пълнозърнести храни, които да добавят към диетата си. Мнозина рекламират киноата като зърнена култура с уникални ползи за здравето, защото е „заредена“ с фибри, антиоксиданти и много други хранителни вещества.

Разбира се, лесното му приготвяне и пухкавата текстура го правят идеален за почти всяко ястие. Ако се чудите какви ползи за здравето можете да получите от яденето на киноа, прочетете нашата статия по-долу.

Какво е киноа?

Киноата е псевдозърнена култура, получена от храст, роден в Перу и Боливия. Плодовете му наподобяват зърнени храни, а по вкус и консистенция наподобяват ядките. Киноата е била основна храна на инките заедно с картофите и царевицата. Семената на киноа са богати на хранителни вещества и осигуряват широк спектър от хранителни ползи.

Къде намираме киноа?

Можете да намерите киноа в различни рецепти и версии, като например:

  • Варена киноа с кисело мляко, плодове и ядки
  • Киноа със салати
  • Киноа в супа
  • Заместител на ориза в рецепти, като спаначен ориз
  • Паста с киноа
  • Хляб с киноа
  • Киноа (цяла или брашно от нея) в сладкиши
  • Зърнени блокчета с киноа

 

Каква е хранителната стойност на киноата?

Според проучвания хранителната стойност на киноата е много важна за организма. По-конкретно, киноата съдържа витамини, омега-3 мастни киселини, аминокиселини и протеини. Експертите дори стигат дотам, че предполагат, че киноата може да осигури решение на глобалната криза с недохранването.

Тялото получава следните хранителни вещества от 1 чаша варена киноа:

  • Калории: 222
  • Протеин: 8 грама
  • Мазнини: 3,55 грама
  • Въглехидрати: 39 грама
  • Фибри: 5 грама
  • Фолиева киселина: 19% от дневната норма
  • Витамин В6: 13% от дневната норма
  • Витамин Е: 8% от дневната норма
  • Мед: 39% от дневната стойност
  • Желязо: 15% от дневната норма
  • Цинк: 18% от дневната норма
  • Манган: 51% от дневната норма
  • Магнезий: 28% от дневната норма
  • Калий: Калий: 7% от дневната стойност
  • Фосфор: 22% от дневната норма

 

Какви са свойствата и ползите от киноата?

Твърди се, че свойствата и ползите от киноата са много, като възможните области на действие са захар, възпаление, запек и холестерол. По-долу намираме основните действия, които киноата има в тялото според изследванията.

Противоракови свойства

Изследванията показват, че биоактивните съединения на киноата (фенолни съединения, полизахариди) могат да имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. По-специално, проучвания върху полизахаридите предполагат, че тези компоненти могат да помогнат за защитата на клетъчното здраве и предотвратяване на някои видове рак, като рак на черния дроб и рак на шийката на матката. Необходими са обаче повече изследвания, за да се потвърди това при хора.

Намаляване на възпалението

Полизахаридите не са единствените антиоксидантни съединения, открити в киноата. Този конкретен плод също съдържа флавоноиди и полифеноли. Антиоксидантните свойства на тези съединения могат да помогнат за защита на вашите клетки от оксидативно увреждане и намаляване на възпалението.

Регулиране на кръвната захар

Няколко проучвания свързват употребата на киноа със значително намаляване на глюкозата. Според изследователите се препоръчва да се консумира киноа вместо други сложни въглехидрати, тъй като може да бъде превантивна мярка срещу диабет тип 2.

След това протеинът и фибрите допринасят за ниския гликемичен индекс на киноата. Фенолните съединения също са важни, забавяйки храносмилането на въглехидратите, за да предотвратят високо постпрандиално покачване на глюкозата.

Нормализиране на храносмилането

Както бе споменато по-горе, киноата е пълна с фибри, уникално хранително вещество за здравословно храносмилане. Консумирането на киноа може също да увеличи растежа на здрави бактерии в микробиома на червата, тъй като фибрите помагат за подхранването на тези полезни бактерии.

Намаляване на холестерола

Хората, предразположени към сърдечно-съдови заболявания, могат да се възползват от яденето на киноа, за да управляват нивата на холестерола си. Съдържанието на фибри в киноата може да помогне за понижаване на нивата на LDL холестерола. Освен това изобилието на омега-3 мастни киселини в киноата също помага за понижаване на холестерола.

Лечение на целиакия

За тези, които спазват стриктна диета без глутен, киноата се е доказала като добра алтернатива на съдържащите глутен зърнени храни.

Аминокиселините, простите захари и мастните киселини, освободени по време на малцуването, се движат по-лесно през червата ви, когато се консумират.

Предотвратяване на анемия

Хората, които не ядат достатъчно храни, богати на желязо, изпитват хронична загуба на кръв или редовно спортуват усилено, може да имат дефицит на желязо. В допълнение, киноата може да компенсира това липсващо хранително вещество във веган или вегетарианска диета.

 

Киноата има ли странични ефекти?

Възможно е да няма сериозни странични ефекти, открити при използването на киноа в нашата диета, но както при всяка друга храна, киноата трябва да се консумира умерено. Например прекомерната консумация на фибри, на които е богата киноата, може да доведе до разстроен стомах, газове и подуване на корема, запек и диария.

Диета с киноа: какви са ползите от нея?

Много хора се чудят дали диетата с киноа всъщност има някакви ползи. Както видяхме по-горе, високото съдържание на фибри и протеини в киноата допринася за усещането за ситост за по-дълъг период от време. Тези, които се опитват да отслабнат, може да открият, че киноата е основен хранителен източник за здравословна загуба на тегло и управление на теглото.

Препоръчани статии