Защо косата ми става електрифицирана? Причини и методи на лечение

 01/05/2024 3m, 27s

Косата ви наелектризира ли се през зимата? Често ли се чудите “защо косата ми е наелектризирана?”

Вие сте в правилната статия, за да разберете заедно причината, поради която косата се наелектризира, особено през зимата. Със сигурност знаем, че когато косата е наелектризирана, това често предизвиква вид раздразнение, тъй като причинява вид накъдрене, в резултат на което пречи на разресването или външния вид на косата, дори за няколко секунди!

Статично електричество в косата

Нека започнем с анализ на електричеството в косата и по-точно статичното електричество. Статичното електричество се причинява, когато повърхността получи допълнителни електрони, които са отрицателно заредени. Така че, когато определени материали влязат в контакт с косата, като шапка или четка, тези отрицателни заряди „падат“ върху косата и се натрупват, причинявайки косата да се наелектризира! Тъй като и двете нишки са отрицателно заредени, а другата не, те са склонни да се раздалечават, което води до наелектризиране на косата.

Както споменахме по-горе и може би сте забелязали, косата има тенденция да става по-електризирана през зимата и по-студените месеци, тъй като сухите зимни условия могат да влошат статиката.

Освен това е важно да се отбележи, че сухата и увредена коса е по-податлива на електричество, тъй като няма влагата, за да отблъсне електрическите заряди, според експертите, поради което често и в по-голяма степен се причинява от електричество.

 

Какво не е наред с косата ми да се наелектризира?

Много от вас се чудят какво причинява наелектризирането на косата ви. Това, което трябва да знаем, е, че наелектризирането на косата е често срещано преживяване, което изпитват много хора, особено в суха среда. Причините, които могат да доведат до наелектризиране на косата, включват:

  • Липса на влага: В суха среда липсата на влага може да доведе до наелектризиране на косата. Косата привлича свободни електрони и се зарежда.
  • Шампоан: Някои шампоани и стилизиращи продукти, които съдържат изсушаващи агенти, могат да отнемат влагата от косата, което я прави по-податлива на къдрене.
  • Химически третирания: Химическите третирания като бои и химически третирания могат да повлияят на влагата и електричеството на косата.

 

Какво трябва да направя, когато косата ми се наелектризира?

По-долу ви представяме няколко ефективни начина за справяне с наелектризираната коса.

Хидратация на косата

Както споменахме, сухата коса има тенденция да се наелектризира по-често, така че трябва да овлажнявате косата си в дълбочина. Използвайте овлажняващи шампоани и балсами с цел да овлажните косата си, предлагайки всички хранителни вещества.

Копринени калъфки за възглавници

Точно както хавлиените кърпи могат да доведат до по-често наелектризиране и къдрене на косата, порестите тъкани като памук или лен, които често се срещат в чаршафи и калъфки за възглавници, могат да доведат до наелектризиране на косата. Копринена или сатенена калъфка за възглавница, която позволява на косата да се плъзга, докато спите, е друго антистатично решение за косата ви, като същевременно намалява триенето и оставя косата гладка и без заплитане.

Маска за коса по време на измиване

За допълнителна хидратация, особено през зимните месеци, когато електричеството на косата е интензивно, ключът е да дадете на косата си дълбоко лечение с подхранващи масла и богати на протеини съставки. Използвайте хидратиращи маски за коса всяка седмица за хидратирана и блестяща коса, която е устойчива на сухота и къдрене.

Мека микрофибърна кърпа

Опитайте с по-мека микрофибърна кърпа, за да абсорбирате водата от косата, тъй като традиционните платнени кърпи причиняват триене на косата.

 

Кои са най-добрите продукти за коса против къдрене?

По-долу ще разгледаме подробно някои продукти за коса, които препоръчваме и които лесно можете да намерите в търговията, за да се борите с електричеството в косата си.

  1. Гел за коса Wella Professionals Eimi Cocktail Me: Това масло под формата на гел, богато на влакнести полимери, незабавно се абсорбира от косата ви и предлага отлична управляемост, невероятна мекота и дълготрайна защита срещу къдрене.
  2. L’oreal Paris Elvive Dream Long Frizz Killer Serum: серум против къдрене на косата за идеално права коса, която изглежда до 4 см* по-дълга!
  3. Pantene Pro-V Flexible Hold Hairspray Hold Level 3: Лак за коса с мека фиксация, който задържа прическата и предпазва косата от ежедневните агресори като влага и UV лъчи.
  4. Schwarzkopf Got2b Twisted Curling Mousse: Пяна против къдрене за перфектни къдрици.

Препоръчани статии