менструация при жени: какво се дължи, причини и средства за защита

 24/04/2024 3m, 16s

Закъснението на менструалния цикъл е често срещан проблем за много жени по различни причини. Но нека започнем с основите, като се запознаем по-добре с естествената функция на менструацията, участието на менструацията в системата на развитие на жената, възможните причини за забавяне на менструацията и начините за справяне с подобна ситуация в зависимост от случая.

Периодът или менструацията е напълно нормален процес, който е изключително свързан с жената, обикновено започва във фазата на юношеството и завършва около 50-53-годишна възраст, когато жената навлиза и в менопаузата. Това е функция на развитието, която включва органите на хипофизата и хипоталамуса в мозъка и яйчниците в таза. Продължителността му варира от жена на жена, но обикновено варира от 3 до 7 дни, като кръвта тече от матката на жената. Всеки цикъл е около времето от началото на менструацията до следващата и средната стойност е 25 до 31 дни.

Закъснение на цикъл: каква е причината и какви са възможните причини?

Следователно периодът е основната ос на функционирането и хомеостазата на жената и подпомага възпроизводството и регулирането на хормоните. Има много пъти обаче причини, които могат да доведат до забавяне на цикъла, въпреки симптомите на цикъла или дори менструални болки, но без кръв, и те са следните:

Закъснение на цикъла: възможни причини

Бременност

Бременността е една от първите причини за забавяне или спиране на цикъла и разбира се най-приятната. Придружава се от болезнени гърди, лека коремна болка, гадене или повръщане.

Хормонални нарушения и заболявания на щитовидната жлеза

Тоест под или хипертиреоидизъм, нарушения, които могат да причинят интензивни разстройства и в периода с голямо забавяне много пъти.

Физически или психически стрес

Физически или психически стрес, свързан със ситуации на безпокойство, умора, промяна на емоциите и интензивен ритъм на живот.

Пубертет и начало на цикъл

Когато цикълът започне при млади момичета, докато се стабилизира и създаде стабилен цикъл, това може да доведе до няколко забавяния и нестабилност на менструалния цикъл.

Различни патологични състояния или заболявания

Различни патологични състояния или заболявания като болестно затлъстяване, метаболитни заболявания (диабет), вирус или грип, други възпалителни заболявания на червата или други органи. Всички тези условия могат да причинят неизправност в оста и сериозно забавяне на цикъла.

Синдром на поликистозни яйчници

Причинява оскъдна менструация – тоест менструацията се губи за два до три цикъла – и хормонални нарушения, често съчетани с инсулинова резистентност. Жената обикновено има омазняване, акне, затруднено забременяване, окосмяване. В същото време една киста в яйчника, серозна или друга, може да причини забавяне. Холангиомът е в състояние да причини дори двумесечно забавяне.

Спорт и много интензивна физическа умора

По-специално жените, които се занимават с лека атлетика, изпитват оскъдна менструация или дори аменорея. За щастие в повечето случаи това е обратимо, ако спортната активност бъде спряна или намалена.

лекарства

Лекарствата, които някои жени може да приемат, като психиатрични лекарства, анксиолитици, антидепресанти или дори наркотици, могат дори да доведат до пълно спиране на цикъла.

Пременопаузални състояния и преждевременна яйчникова недостатъчност

Те също могат да създадат дълго забавяне и дори прекъсване. Пременопаузата започва или с менструални нарушения, или понякога с хиперменорея. Преждевременната яйчникова недостатъчност започва с намаляване на количеството и продължителността на цикъла и често има наследствена основа (в 10 до 15 процента).

Обобщавайки, стигаме до извода, че има няколко случая с различна етиология, които могат да бъдат наследствени, придобити, в резултат на лечение, други патологични състояния или поради прости хормонални промени и интензивния ритъм на съвременния живот.

 

Защо имам забавяне: Лечението е в ранна диагностика

Основното във всички горепосочени случаи е жената да осъзнае навреме патологията на забавянето и с помощта на съответния лекар да получи правилните указания за възможно най-добро лечение чрез специални лабораторни изследвания, ултразвукова оценка и със съответните медикаменти, ако се счете за необходимо (което не винаги е необходимо или може да се направи естествено в зависимост от случая и патологията).

Със сигурност лечението ще бъде различно във всеки случай, но правилната оценка от специалиста е тази, която ще даде най-доброто решение, винаги с уважение и достойнство към всяка жена.

Препоръчани статии