Ролята на упражненията при лечението на сколиоза при деца

 20/03/2024 9m, 54s

Сколиозата е нарушение на развитието, което, с прости думи, предотвратява правилния растеж, като причинява деформация, завъртане и странично накланяне на прешлените. Така гръбначният стълб придобива формата на S или C. Терминът “сколиоза” идва от старогръцката дума “scolios”, което означава изкривен и специфичното разстройство на развитието се среща главно в гръдната, лумбалната или цервикалната област (в по-редки случаи). .

Практически това води до благородна стойка и накланяне на тялото надясно или наляво, накланяне на таза обратно, асиметрия на раменете (едното рамо е по-високо от другото), пролапс на едната или другата лопатка и едната или другата гърда напред. В някои случаи, особено при по-възрастни хора, то е придружено от болка в кръста или гърба.

 

Сколиоза при деца: На каква възраст забелязваме първите симптоми?

Сколиоза при деца и симптоми… Сколиозата при децата и юношите засяга развиващия се скелет, поради което е необходим различен подход. Сколиозата при деца може да се появи на всяка възраст, от вътреутробния живот до юношеството. Това разнообразие във възрастта на поява може да има много различни причини и да доведе до съответно разнообразие от симптоми. Въз основа на причините и симптомите на сколиозата, нейните видове възникват в идиопатична, вродена, невромускулна и синдромна сколиоза.

Детската сколиоза се диагностицира за първи път на възраст между 3 и 9 години и представлява приблизително 10 – 15% от идиопатичните сколиози при деца. Идиопатичната сколиоза е може би най-честата, но най-малко разпознаваема форма на сколиоза при деца. От съществено значение е да се разграничи сколиозата според възрастта на появата. Преди 5-годишна възраст имаме ранна сколиоза (ранна сколиоза), а след 5-годишна възраст късна сколиоза.

 

Какви са честите причини за сколиоза при децата?

Около 2-3% от децата в училищна възраст имат сколиоза. Среща се по-често при момичета в тийнейджърска възраст, а в някои семейства се среща и с по-висока честота.

В 85% от случаите не знаем причината и наричаме сколиозата идиопатична. Знаем също, че лошата стойка, тежката чанта, лекият дисбаланс или плоскостъпието не причиняват сколиоза.

Изглежда, че идиопатичната сколиоза има генетична основа и се проявява главно при хора с наследствена предразположеност (множествено генно наследство), но не е сигурно, че сколиозата е наследствена или се предава директно на детето, ако родителят има сколиоза. Заболеваемостта от сколиоза в някои семейства обаче е повишена, поради което децата в тези семейства трябва да се преглеждат по-често.

Други причини за сколиоза са:

  • вродени аномалии
  • хромозомни синдроми
  • нарушения на съединителната тъкан
  • заболявания на нервната система и мускулите като церебрална парализа, миопатия на Дюшен, неврофиброматоза, синдром на Марфан и др.

 

Какви са ефектите от сколиозата и до каква степен тя засяга техния по-късен тийнейджърски живот и живот в зряла възраст?

Искаме – и трябва – да диагностицираме сколиозата навреме, за да ограничим въздействието й върху психиката на детето и здравето на гръбначния му стълб. Ако процесът на диагностициране се забави, това може да доведе до значителна деформация на тялото, ранно износване на гръбначния стълб, болка в долната част на гърба или долната част на гърба, натиск на нервите и евентуално болка в краката.

В напреднали случаи се поставят пречки пред правилното развитие и функция на белите дробове. Ранното диагностициране на състоянието позволява прилагането на протоколи за лечение, които могат да доведат до впечатляващо подобрение.

Как се поставя диагнозата?

Диагностицирането на сколиозата при деца включва снемане на подробна медицинска история на детето, като се вземат предвид и фамилната и лична история. Тази информация разказва много за етапа на развитие и здравословното състояние на детето.

След това следва клиничен преглед на цялото тяло и рентгенова снимка на целия гръбначен стълб, за да се установи както точната картина на състоянието, така и точния размер (ъгъл) на сколиозата. Размерът на сколиозата се измерва в градуси и е един от елементите, които определят тежестта на състоянието и подходящото лечение.

В някои случаи може да бъде показано MRI или CT сканиране. Специализиран ортопедичен гръбначен хирург е много полезен при оценката и определянето на най-добрия план за лечение на детето.

 

Сколиоза при деца: Какви упражнения се препоръчват?

Знаем, че монозигосите, специалните упражнения, плуването, специалните подметки и специалните шини не предотвратяват или коригират сколиозата.

Сега на въпроса дали можем да предотвратим появата на сколиоза, отговорът е не. Ранната диагноза обаче има силата да промени естествената история, като ограничи размера на деформацията с ортопедични скоби или я коригира хирургично. Следователно навременната и ранна диагностика се извършва от:

  1. организирани училищни контролни програми
  2. точна информация
  3. повишаване на информираността на педиатрите за извършване на задължителен преглед в предучилищна възраст

Подходящата възраст за проверка на развитието на гръбначния стълб на детето е 6 години. Ако има фамилна анамнеза за сколиоза, детето трябва да се проверява всяка година до пубертета. Без фамилна анамнеза, всички момичета трябва да бъдат клинично прегледани два пъти, на възраст 10 и 12 години, докато всички момчета трябва да бъдат прегледани веднъж на 13 години. При съмнение за сколиоза при рейз теста детето трябва да бъде насочено към специалист ортопед.

В случаите, когато се препоръчва консервативно лечение, т.е. в повечето случаи, ортопедът в пряко сътрудничество със специализиран физиотерапевт ще определи плана за лечение на детето, който чрез програма за физикална терапия и подходящи упражнения ще има много добри резултати.

 

Колко се променя ежедневието на детето със сколиоза?

Заслужава да се спомене, че сколиозата е управляемо състояние и децата могат, дори когато носят скоба, да участват нормално и напълно нормално в своите дейности. Що се отнася до спорта, в малки и средни коментари няма ограничения и децата се насърчават да участват в спортни дейности за общите ползи от спорта.

В по-големите коментари има загриженост за спортове с хиперекстензии, много обръщания на гръбначния стълб и с компресивни натоварвания, като вдигане на тежести, художествена и инструментална гимнастика, тенис и др. Но дори и в тези случаи рядко ще е необходимо да казвате на детето да спре любимия си спорт, защото трябва да се съобразим и с цялостната психология на детето, което при обективно трудното лечение на състоянието си има нужда от безгрижно и приятно прекарване на свободното време.

Какво е лечението и упражненията, които трябва да прави дете със сколиоза?

Триизмерната самокорекция е основната ос, върху която се основава консервативното лечение и се осъществява първо чрез обучение на пациента. След като пациентът осъзнае деформацията и необходимите промени, тогава той е в състояние съзнателно да коригира позата си, за да намери възможно най-доброто подравняване на гръбначния стълб във всичките 3 равнини на пространството. Програмите за физиотерапевтични упражнения се основават на тази логика.

Програма за специални упражнения за сколиоза

Разбира се, програмата е опростена, така че да може да се изпълнява от деца на тази възраст. Понякога програма от физиотерапевтични специфични упражнения за сколиоза (PSSE) е достатъчна, за да ограничи влошаването на сколиозата до юношеството (където може да е необходим настойник) или дори до края на развитието.

Обикновено започват да се прилагат от 8-та година нататък, но това зависи и от сътрудничеството на детето с терапевта. Ако това е на добро ниво, специалните упражнения започват от по-ранна възраст, макар и относително модифицирани, така че да се изпълняват по-лесно и приятно от детето. С израстването на детето упражненията стават по-динамични и програмата продължава както при деца с юношеска идиопатична сколиоза. Ролята на специфичните упражнения при сколиоза е много важна за резултата от крайния терапевтичен ефект след приключване на костния растеж на детето.

След поставяне на диагнозата и определяне на ъгъла и тежестта на сколиозата, лечението е наред. В началните етапи се препоръчва редовно проследяване на всеки 9 месеца, за да се следи прогресията на състоянието и да се открие навреме всяко влошаване. Децата със сколиоза също се насърчават да участват в спортни дейности и да изпълняват упражнения за укрепване на сърцевината.

Международните научни общности Scoliosis Research Society (SRS) и Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment (SOSORT) дават ясни насоки за избор на подходящо лечение, което се основава на размера на кривата (ъгъл на Cobb) и етапа на развитие, който е представи детето. Трябва да се избере правилното лечение, за да се избегне недостатъчното или свръхтретирането, отколкото е действително необходимо.

Специални упражнения за сколиоза по метода на Шрот

Специални упражнения за сколиоза по метода на Шрот са упражнения, адаптирани към вида на сколиозата, базирани на триизмерна самокорекция на позата на сколиозата, ротационно дишане, което подобрява ротацията на гръбначния стълб и обучение на страдащия да поддържа корекции по време на ежедневните дейности.

Ролята на PSSEs също е важна за подобряване на цялостната респираторна функция, която е значително ограничена до гръдната сколиоза. Освен това, когато методът на Schroth се комбинира с подходящ корективен пазител при по-големи сколиози, той гарантира възможно най-добрия терапевтичен резултат.

 

Какви упражнения/видове лечение НЕ са разрешени за дете със сколиоза?

Класическата гимнастика с укрепване на корема и гърба, която обикновено се препоръчва от голяма част от лекарите, е безполезна при лечението на сколиоза, тъй като тя просто упражнява симетрично мускулите на тялото, без изобщо да променя стойката на сколиозата. Така че те не само не помагат на сколиозата, но когато се изпълняват небрежно достатъчно често, те са склонни да влошат деформацията. При сколиоза по принцип трябва да се избягва навеждането на торса напред, затова класическите упражнения за корем не се препоръчват.

Особено вредни могат да се окажат упражненията за укрепване на гърба (дорзално), както и необмисленото използване на щангата (мислейки, че чрез разтягане на тялото се постига подобрение). Сколиозата обикновено е придружена от намаляване на гръдната кифоза, която допълнително се влошава от тези упражнения, като по този начин увеличава риска от влошаване на сколиозата и ограничава способността за коригиране на пазача и разширяването на гръдния кош.

Напълно погрешно е да се мисли, че чрез просто разтягане на мускулите на вдлъбнатата част на сфинктера и укрепване на мускулите на изпъкналата част, можем да се надяваме на някакъв добър резултат. По този начин работим в една равнина на движение и в никакъв случай не можем да се справим с триизмерна деформация като сколиозата. Това може да има някаква основа, ако сколиозата беше състояние на едно ниво, но това е триизмерно състояние, което има както усукване на гръбначния стълб, така и деформация на прешлените. Мускулният дисбаланс е резултат от сколиозата, а не причината за нея.

Специалните мобилизационни техники на мануалната терапия и хиропрактиката могат да се използват само в някои случаи като допълващо средство, когато има “блокаж” в гръбначния стълб, което обикновено се наблюдава при хора, които носят скоби. Въпреки това, като изключително лечение на сколиоза, очевидно е, че манипулациите и мобилизациите нямат абсолютно никакъв ефект върху сколиозата и ограничават влошаването на кривината.

 

Кога се прави операция за сколиоза?

Повечето случаи се лекуват с консервативно лечение, като редовни ортопедични прегледи, болкоуспокояващи и физиотерапия. 30% обикновено носят скоба, докато само много малък процент от децата се нуждаят от операция.
Хирургията се препоръчва само в случаите, когато ъгълът на сколиозата надвишава 50° при първата диагноза или когато кривата продължава да нараства значително въпреки консервативното лечение.

Единственият начин за изправяне на гръбначния стълб е операция, извършена от специализиран ортопед със специална техника, но се жертва подвижността на част от гръбначния стълб. Поради тази причина операциите на сколиозата се извършват при необходимост и винаги в точното време, за да се сведе до минимум дължината на гръбначния стълб, който ще бъде под ъгъл. Възрастта не е ограничение. Операцията трябва да се направи рано, когато изглежда, че сколиозата не може да бъде предотвратена по друг начин. Тогава детето ще води нормален живот, без никакви ограничения.

Все пак сколиозата нещо, което се “лекува” в детството ли е или детето си я “носи” цял живот?

Целта е да се спре прогресията и да се поддържа балансът на тялото. Трябва да се разбере, че сколиозата не е лечима в класическия смисъл на думата. От една страна, защото много пъти това не причинява заболяване, а от друга страна, защото до днес няма начин гръбначният стълб да бъде отново изправен, като същевременно се поддържа пълна подвижност. Но ако се лекува навреме и не се оставя, особено в млада възраст, тогава няма да има бъдещи и по-нататъшни деформации, усложнения в различните органи на тялото и болка.

Препоръчани статии