Трудности в ученето: как да ги разпознаем?

 17/04/2024 3m, 4s

Обучителни затруднения: Термин с много дефиниции, но нито едно не е успяло да бъде прието от експерти, работещи в специалното образование и обучение. Самюел Кърк, който беше и първият, който въведе термин за обучителни затруднения, обяснява как:

„учебно увреждане е забавяне, разстройство или забавено развитие в един или повече процеси на говор, език, четене, писане, аритметика или някакъв друг учебен предмет, което е резултат от психологическо увреждане и е причинено от възможна мозъчна неизправност и емоционални или поведенчески Това не е резултат от умствена изостаналост, перцептивни дефицити или културни и дидактически фактори.”

Обучителните затруднения са нещо като чадър, който включва:

  • Нарушение на четенето (дислексия)
  • Нарушено писмено изразяване
  • Математическо разстройство
  • Разстройство на ученето, неуточнено по друг начин

 

Как да разбера дали детето ми има затруднения в ученето?

Трудностите в ученето имат доста ранни признаци в различни области на всяко дете и средната възраст, на която се поставя диагнозата, е 9 години.

Първоначално в когнитивната област на детето (трудности при разпознаване на форми/цветове/размери, трудности при сортиране, последователност, сравняване, следване на инструкции, извършване на ежедневни дейности и др.).

По-късно, в лингвистичната област (затруднения при артикулиране и разграничаване на фонеми, учене на нови думи, довършване на изречения, разпознаване и назоваване на познати обекти, разбиране на думи, пропуски – инверсии на фонеми или срички и др.)

И накрая, в социално-емоционалната област (трудности при концентрация, адаптиране, концентрация, изразяване на чувства и нужди, създаване и поддържане на междуличностни отношения, тревожност, свръхчувствителност към критика и провал и др.)
Важно е да се спомене, че горните индикации трябва да бъдат открити възможно най-рано, за да се осигури най-добър бъдещ успех на детето.

 

Диагностика и специалисти: Има ли тест за обучителни затруднения?

Процесът на диагностика се извършва от различни специалисти (логопеди, ерготерапевти, специални педагози, както и детски психолози), които влизат в контакт с детето (един по един), изпълнявайки необходимите дейности с всеки от тях и това е по същество ” тест » или оценката за обучителни затруднения.

 

Деца, родители, учители и (специални) обучителни затруднения

Затрудненията в ученето, ако не бъдат изрично идентифицирани на достатъчно ранен етап, разбира се в зависимост от вида на обучителните затруднения, които детето може да има, е много вероятно да имат известно отрицателно въздействие върху тяхната училищна и извънкласна среда. Често те могат да имат чувството на срам по време на уроците, но и чувството на страх, че няма да успеят и съучениците му може да не го „харесват“ или да му се подиграват.

Много е важно от гледна точка на учителите, тъй като те са с детето всеки ден в техния училищен контекст, да бъдат доста внимателни и наблюдателни с учениците и да информират родителите за всички притеснения, които имат, както и да подкрепят децата и ги награждавайте .

Родителите също играят най-големият фактор за правилното управление на лечението на обучителни затруднения. Ако те от своя страна забележат, че има нещо, което трябва да се провери в учебния процес на детето им, първите, с които трябва да се консултират, са учителят и педиатърът. По този начин те първоначално ще получат тяхното мнение във връзка с техните опасения и ще могат да бъдат правилно насочвани за следващите стъпки, които да предприемат, ако евентуално се наложи.

Това, което родителите и учителите на детето трябва да знаят е следното: да работят заедно в екип, следвайки схемата на лечение, предложена от диагнозата.

И все пак за тях също е важно да знаят, че тъй като затрудненията в ученето крият в себе си капан, наречен „мързел“, родителите и учителите трябва да разберат възможните знаци рано, така че ако детето има затруднения в ученето, необходимите стъпки да могат да се вземат лечения за най-добър напредък на детето както в училище, така и в живота му като възрастен.

Препоръчани статии