Бронхиолит при кърмачета: Симптоми, продължителност и лечение

 09/05/2024 3m, 32s

Бронхиолитът е често срещана гръдна инфекция при малки деца (>2), причинена от вирусна инфекция на белите дробове. Инфекцията причинява възпаление и натрупване на слуз в дихателните пътища, което затруднява дишането. В някои случаи това може да причини безпокойство на родителите, поради което е необходима медицинска намеса за по-нататъшно насочване.

В тази статия ще разгледаме какво точно представлява детският бронхиолит, какви са неговите симптоми, колко дълго продължава и как можете да го лекувате ефективно.

Какви са симптомите на бронхиолита?

Ранните симптоми на бронхиолит са подобни на настинка, като кихане, хрема или запушен нос, кашлица и леко висока температура от 38C.

След това дете с бронхиолит може да развие други симптоми, включително:

  • Учестено дишане
  • Затруднено хранене
  • Подсвиркване
  • раздразнителност
  • Треска

Колко дълго продължава бронхиолитът?

Много родители се чудят колко дълго продължава бронхиолитът. Обикновено симптомите на бронхиолит се влошават между 3 и 5 дни, а кашлицата обикновено се подобрява след 3 седмици. Общата експертна информация обаче гласи, че бронхиолитът продължава около 10 дни.

 

💡Почти 80% от бебетата до двегодишна възраст са засегнати от бронхиолит

 

RSV и бронхиолит

Бронхиолитът се причинява от вирусна инфекция, обикновено респираторен синцитиален вирус (RSV). RSV е много често срещан и се разпространява лесно чрез кашляне и кихане. Почти всички деца са го имали до 2-годишна възраст.

При по-големи деца и възрастни RSV може да причини кашлица или настинка, но при малки деца причинява бронхиолит. Към днешна дата няма ваксина срещу RSV, който е и основната причина за бронхиолит.

Заразен ли е бронхиолитът?

Както бе споменато по-горе, основната причина за бронхиолит е инфекцията на тялото от респираторния синцитиален вирус (RSV). RSV е заразен, така че бронхиолитът също може да бъде заразен. Особено първите дни са заразни, когато организмът е болен от бронхиолит. За да предотвратите предаването на бронхиолит, можете да носите медицинска маска за еднократна употреба.

Бронхиолит и бронхит: каква е разликата?

Бронхите и бронхиолите са тръби в белите дробове – бронхите са по-големи тръби, а бронхиолите са по-малки тръби. Бронхитът е заболяване, което засяга бронхите и се среща по-често при по-големи деца и възрастни. Бронхиолитът засяга бронхиолите и се среща по-често при деца под двегодишна възраст.

 

Как се лекува бронхиолитът при кърмачета?

Първо, нека изясним, че няма подходящо лечение за бронхиолит при кърмачета. Повечето бебета с бронхиолит могат да бъдат лекувани у дома след посещение при педиатър. Някои терапевтични решения, препоръчани от експерти, са следните:

  1. Известно е, че сухата среда влошава кашлицата. Вместо това влагата помага за разхлабването на гъстата храчка, която е в белите дробове на детето. Използването на овлажнител би било доста добро решение, тъй като влажността допринася за бронхиолит.
  2. Опитайте да използвате капки с морска вода (солена вода), ако носът на детето ви е запушен.
  3. Дръжте детето си изправено колкото е възможно повече, когато е будно – това ще му помогне да диша по-лесно
  4. Насърчавайте детето си да пие много течности – опитайте с по-малки храни по-често за бебета и давайте на по-големите деца допълнително вода или разреден плодов сок или малки количества мляко по-често.

Бронхиолит и пневмония: свързани?

В някои случаи, ако бронхиолитът се влоши, могат да се развият усложнения като пневмония.

 

Профилактика на бронхиолит

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите шансовете детето ви да получи бронхиолит или да разпространи вирусите, които го причиняват, включително:

  1. Мийте често ръцете си и ръцете на вашето дете
  2. Оставете бебето си да си почива достатъчно
  3. Мийте или избърсвайте играчките и почиствайте редовно повърхностите
  4. Използвайте кърпички за еднократна употреба и ги изхвърлете веднага след употреба
  5. Пазете новородените бебета от хора с настинка или грип – особено ако са на възраст под 2 месеца или са били недоносени

Също така е важно да не пушите в същата зона като вашето дете. Децата, които вдишват пасивно пушене, имат по-висок риск от развитие на бронхиолит.

Кога трябва да посетя педиатър?

Трябва незабавно да се свържете с вашия педиатър и да го посетите, когато забележите следните признаци:

  • Кашлица, която се влошава
  • Детето отказва да яде или яде много по-малко от обикновено
  • Детето е много уморено или сънливо повече от обикновено
  • Външният вид и цветът на лицето му се промениха
  • Има затруднено дишане
  • Вашето дете е имало суха пелена в продължение на 12 часа или повече или показва други признаци на дехидратация

Препоръчани статии