Колики при бебета: какво представляват, причини и лечение

 03/10/2023 3m, 48s

Почти всички бебета след две седмици (12-14-ия ден) изглежда имат период на възбуда, през който трудно заспиват или се успокояват. Понякога бебето ви плаче, защото е гладно, уморено или защото е с мокър памперс, но когато го нахраните, гушнете или смените памперса, то ще спре да плаче.

Ако обаче бебето ви не спира да плаче, може да има колики. Прочетете, за да разберете какво представляват коликите при бебетата, какви са симптомите и как можете да ги лекувате.

Какво представляват коликите при бебетата?

Коликите са много често срещана и силна коремна болка и продължават повече от 3 дни в седмицата и повече от 3 седмици. Това е доста стресиращо състояние за родителите. Коликите се проявяват с постоянен плач без видима причина, стискане на юмручета и сгъване на крачетата към корема.

 

Кога започват коликите при бебетата?

Коликите при бебетата се появяват предимно във възрастовия диапазон от 2-3 седмици до 4 месеца, но могат да засегнат и по-големи бебета. Не е установено какво причинява коликите при бебетата, но най-вероятната причина са чревните контракции.

По-конкретно причините за коликите могат да бъдат следните:

  • чувствителност към протеини на кравето мляко или непоносимост към лактоза
  • поглъщане на въздух, който се превръща в газ, за да бъде изхвърлен от тялото
  • гастро-езофагеален рефлукс или запек
  • бактерии в червата
  • нужда от внимание, която се изразява в интензивен и продължителен плач
  • основни заболявания, като херния или инфекция

 

Какви са симптомите на коликите при бебетата?

Нормално е бебетата да плачат, но както беше споменато по-горе, бебетата, които имат колики, плачат повече от повечето бебета. Други симптоми на коликите при бебетата могат да включват:

  • диария или многократна диария
  • множество изпражнения или множество изпражнения
  • промяна на цвета на изпражненията
  • силна сънливост
  • многократно повръщане
  • бледа или тъмна кожа
  • метеоризъм

Ако смятате, че симптомите предполагат, че детето ви има колики, трябва да се свържете с педиатъра си.

 

Какви са начините за лечение на колики при бебетата?

Не съществува едно-единствено лечение, което да е ефикасно при всички бебета, но за лечение на коликите можем да опитаме следните начини за справяне.

Лечение на колики с промени в диетата

Ако коликите се появяват при кърмачета, тогава е препоръчително да следите диетата си и да избягвате храни, които предизвикват газове, като лук, боб, пикантни храни, кафе, броколи или храни с високо съдържание на мазнини.

Добре е да се опитате да не храните бебето си твърде редовно и да оставите 2-2,5 часа между храненията. Също така се уверете, че поглъщането на въздух по време на хранене също е ограничено.

Ако бебето ви пие мляко за кърмачета, тогава е препоръчително да обсъдите с педиатъра си смяната на млякото. При определен процент от бебетата се наблюдава подобрение, когато пият хипоалергенно мляко. Отлично мляко за колики е FREZYLAC AC PLUS, което представлява специална прахообразна храна, богата на протеини, витамини, въглехидрати, минерали, микроелементи, която помага за омекотяване на структурата на изпражненията.

И накрая, можете да използвате хранителни добавки като colimil®️ plus с лайка, маточина и пробиотици, които допринасят благоприятно за цялостната функция на чревния микробиом.

Комфорт и спокойствие за бебето

Един от начините да успокоите бебето си е да го държите изправено на ръце, с крачета, прибрани в коремчето. Можете също така да опитате да се возите в детска количка, за да му помогнете да заспи и да го успокоите с вибрациите.

Белите звуци помагат при колики. Включете сешоара, включете кухненския абсорбатор, пуснете пералнята или прахосмукачката или по-просто намерете някой от тези звуци в интернет във видеоклип. Работата на електроуредите произвежда “бели звуци”, които напомнят на бебетата звуците, които те чуват в утробата на майката. Така че белият звук може да успокои бебето ви, когато то има колики.

И накрая, топлата вана и лекият масаж могат да успокоят бебето ви. Правете нежни кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, като използвате специално масло, за да поддържате топлината на коремчето.

Масажният гел Frezyderm Colic Relief е идеален за масаж на коремчето, а също и на студените крачета, които увеличават вероятността от колики. С маслата от бадем, невен и лайка той създава овлажняващ филм върху коремчето на бебето и осигурява облекчение.

 

Кога спират коликите при бебетата?

Установено е, че повечето бебета преодоляват коликите до 3-4-месечна възраст. Коликите отшумяват, без да се отразяват на здравето на бебето и без да засягат храненето и развитието му.

Периодът на коликите е изключително труден за всички родители. Може да се чувствате разстроени или разочаровани, когато бебето ви плаче, но не забравяйте, че вършите чудесна работа като родител. Не се колебайте да потърсите помощ и съвет от вашия педиатър. Скоро коликите ще преминат.

Препоръчани статии