Как се проявява тревожността от раздяла при децата?

 07/11/2023 4m, 18s

Тревожността от раздяла е често срещана емоция, която се проявява при децата в ранна и ранна детска възраст, когато се чувстват разделени от родителите си или от лицата, които се грижат за тях.

Силната им тревожност от раздяла може да се прояви по различни начини в зависимост от възрастта и характера на детето. Но тя със сигурност предизвиква безпокойство и у родителите, затова в тази статия ще обсъдим тревожността от раздяла в различните възрасти, възможните причини и начините за справяне с нея.

 

Тревожност от раздяла в кърмаческа възраст

Тревожността от раздяла в ранна детска възраст не бива да тревожи родителите, тъй като тя е признак, че между бебето и родителя е изградена сигурна връзка. Обикновено тя започва на 9 месеца и може да продължи от няколко месеца до 4 години, като също така може да отшуми и да се появи отново.

Най-честите причини са промяна в ежедневието, като например започване на детска градина или дори появата на нов член в семейството. Друга причина за тревожност от раздяла при кърмачетата е кърменето и по-точно отбиването. Бебето бавно започва да осъзнава, че е отделно същество от майка си, и търси обединение, а кърменето е един от основните начини за задоволяване на тази потребност.

В много случаи тревожността е следствие от свръхпротективен подход. Самите свръхпротективни родители са притеснени от промените и отношението, което ще получат децата им. Без да се стремят към това, тяхната тревога се пренася върху бебетата, които я изразяват по различни начини, които ще видим по-долу.

 

Какви са симптомите на раздяла в ранна детска възраст?

Степента и интензивността на симптомите варират при различните деца. Въпреки това най-често срещаните реакции на раздяла в кърмаческа възраст са следните:

  • плач, когато единият от родителите напусне стаята
  • плач, когато родителят напуска ръцете на бебето
  • притеснение, когато за бебето се грижи нов човек
  • отказ да играе сам
  • трудности и промени в съня

 

Какво е правилното лечение на тревожността от раздяла при бебета?

Тревожността от раздяла при бебета до 2-годишна възраст може да бъде особено тежка. Обикновено тревожността от раздяла, когато детето е на 3 години, се проявява с по-леки реакции. Въпреки това, ако родителите искат да се справят правилно с проявите на тревожност или дори да ги предотвратят, те трябва да обърнат внимание на ежедневието и неговите промени.

По-конкретно, важно е всяка промяна да е постепенна. Ако бебето трябва да започне детска градина, препоръчително е преходът да се осъществи за период от 4 до 6 седмици. През първата седмица родителите могат да посещават новото място заедно с бебето и бавно да увеличават посещенията, за да свикне бебето с новата среда.

По същия начин, ако майката трябва да се върне на работа, или в случай на преместване, или дори по време на отбиването, постепенната промяна позволява на детето да се адаптира.

Разказването на приказки, детските стихчета и рисуването също могат да улеснят прехода. Разбира се, родителите трябва да отделят цялото си внимание, да се сбогуват с децата, когато си тръгват, и да разберат, че това е нормален етап.

 

Тревожност от раздяла при деца

Тревожността от раздяла може да продължи до 3- или 4-годишна възраст на детето или да се появи на тези възрасти след промяна. Тревожността от раздяла при децата е и физиологичен етап, който се появява, когато те се намират в ситуация извън зоната им на безопасност.

Започването на детска градина или на обучение в детска градина, или дори смяната на училището, както и още по-значителни промени като развод и преместване могат да създадат тревожност. Те могат също така да върнат или да засилят тревожността, която е била налице в детството.

 

Какви са симптомите на раздяла в детството?

Най-често срещаните реакции на раздяла в детска възраст са следните:

отказ да се ходи на училище
неспособност да се посещава училище
вкопчване
Опит да се преструва на болен

 

Какво е правилното лечение на тревожността от раздяла при децата?

Както и при по-малките деца, добре е родителите да избягват големите промени наведнъж и да дадат известен период от време за приспособяване към промените. Децата се възползват от стабилен график, защото той им дава чувство за сигурност.

Също така е важно децата да могат да изразяват чувствата си. По този начин те ще могат да разпознават чувствата си и да запазват спокойствие. За дете, което изпитва силни емоции, е терапевтично да може да бъде изслушано и да се чувства чуто.

По същия начин родителите също трябва да приемат собствената си интензивност и да позволят на собствените си чувства да бъдат изразени. Тревогата от раздяла е труден момент и за родителите. Раздялата е нормална и като се грижите за връзката с децата и за чувствата, тя става по-лесна.

 

Има ли лек за тревожността от раздяла?

Ако родителите не могат да се справят с тревожността, те могат да се обърнат към специалист по детско психично здраве. Лечението може да включва игрова терапия, когнитивно-поведенческа терапия и семейна терапия.

Училището на детето също може да бъде включено, а в специални случаи медикаментите могат да помогнат в комбинация с други методи. При всички случаи на родителите се препоръчва да се консултират със специалист, който да им помогне да се справят своевременно с тревожността.

Препоръчани статии